Bitt fra hoggorm er enhver hundeeiers store skrekk – og det med god grunn. Hoggormen er vår eneste giftige orm. Den dreper byttet sitt med gift og giften inneholder også fordøyelsesenzymer som gjør at ormen klarer å fordøye byttet.
Hoggormen er ikke aggressiv
Hoggormen er som alle andre levende vesener; den vil helst bruke minst mulig energi på annet enn det livsnødvendige. Hoggormen er derfor ikke aggressiv og vil forsøke å trekke seg unna. Svært ofte har den nok vært i vår vei uten at vi visste om det. Noen ganger er likevel ormen truet – f.eks når en hund eller katt leker med den, eller om vi tråkker på eller like ved den og den ikke har mulighet til å komme unna raskt nok.
Hoggormbitt
Om ormen biter, er det ikke sikkert at den sprøyter inn gift. Ca halvparten av bittene (40-50%) er såkalte ”tørre” bitt. Hoggormens gift forårsaker en kaskade av reaksjoner i kroppen. På bittstedet ”prepareres” årene slik at giften lettere tas opp i resten av kroppen. Blodårene i resten av kroppen blir mer gjennomtrengelige for stoffer slik at en får en lekkasje av bl.a. giften ut til vevene.
Symptomer og behandling
Hunder blir som regel bitt i snuten eller frambena. Hunder som blir bitt skal alltid til veterinær så raskt som mulig. Også om en mistenker at hunden har blitt bitt, men ikke har sett at det skjedde, skal en komme til veterinær. Et symptom på bitt er at hunden hovner opp kraftig på bittstedet. Etter hvert kan den også bli svært slapp. Hevelsen kommer som regel innen kort tid, men noen ganger kan sjokk-effekten eller slappheten være det første man oppdager, særlig hvis hevelsen er på et område der den ikke er så lett å oppdage.
Hunden bør bæres i den grad det er mulig, særlig om den er bitt i bena.
Bitt i snuten gir ikke like rask kroppslig reaksjon som bitt i bena. Ved hoggormbitt skal veterinær kontaktes umiddelbart. I noen få tilfeller er det tilrådelig å gi kortison som førstehjelp. Denne behandlingen har vært omdiskutert de siste årene fordi den sies å gi hundeeiere en falsk trygghet. Veterinær skal uansett kontaktes. Hvis det er mer enn 2 timer til hunden kan få veterinærhjelp, kan det være aktuelt å gi prednisolon. Vi mener at Prednisolon kan forsinke sjokk-effekten som giften forårsaker og dermed forsinke de kroppslige reaksjonene på bittet.
Har du noen spørsmål om hoggormbitt? Eller ønsker du å bestille time hos en veterinær? Ta kontakt med oss.