Vaksinering av katt og hund
Både hunder og katter skal vaksineres for å forhindre alvorlige, smittsomme sykdommer. E-Vet smådyrklinikk ligger i Elverum og vårt dyktige team kan hjelpe deg med alt fra vaksinering, ID-merking, undersøkelser og behandlinger av smådyr. Har du noen spørsmål rundt vaksiner eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.
Vaksinering av hund
Alle hunder i Norge blir i dag vaksinert mot sykdommer som valpesyke, leverbetennelse, hundepest og kennelhoste.
- Valpesyke – en svært smittsom sykdom som gir sykdom og har høy dødelighet blant hunder
- Adenovirus – dette er en smittsom leverbetennelse og øvre luftveissykdom
- Parvovirus – (hundepest) medfører dehydrering, blodig diaré og akutt død
- Parainfluensa – også kalt «kennelhoste» som er en luftveissykdom
Vaksine mot valpesyke, leverbetennelse og parvovirusinfeksjon gjøres hvert tredje år etter grunnvaksine. Kennelhoste og rabies blir gitt årlig.
Om du skal ut å reise med din firbeinte venn må hunden få vaksine mot rabies. Kontakt oss om du ønsker vaksinering mot rabies.
Bivirkninger av vaksinering
Vanligvis får ikke hunder bivirkninger etter vaksine, men det kan oppstå. Kvalme, feber og allergiske reaksjoner er bivirkninger hunden kan oppleve, kontakt dyrlegen om dette skulle skje.
Vaksinering av katt
Når du vaksinerer katten din beskytter du den mot de mest alminnelige kattesykdommene og du er med på opprettholde en god helse blant katter i Elverum og omegn. Vi anbefaler at kattunger vaksineres fra de er 12 uker gamle.
Utekatter utsettes for smitte fra andre katter. Mens innekatter kan bli smittet via mennesker som har vært i kontakt med et smittestoff. Derfor bør også innekatter vaksineres, da unngår du at kjæledyret ditt blir syk og du hindrer videre smitte blant katter.
Kattepest, katteinfluensa, og chlamydiainfeksjon er det vi som oftest vaksinerer mot her i Norge. Om du skal ha med katten din til et annet land må den vaksineres mot rabies også.
Katten kan oppleve bivirkninger
Vaksinene som brukes i dag er gode, men noen katter kan oppleve bivirkninger. Når det gjelder komplikasjoner og alvorlige reaksjoner så skjer det heldigvis sjeldent. Om dette oppstår skjer det som regel kort tid etter at vaksinen er satt. Derfor er det viktig at man følger med på katten de første 30 minuttene etter vaksinasjon.
Reaksjoner som tretthet og dårlig appetitt er vanlig den dagen som katten har fått vaksine. Forhøyet temperatur kan også oppstå. Om temperaturen ikke normaliserer innen et par døgn må du kontakte dyrlegen. Katten kan også oppleve hevelse og at den klør i nakken hvor vaksinen er satt, dette er ikke farlig og vil gå over.
Heldigvis vil ikke aller fleste kattene få noen store bivirkninger, men noen katter (spesielt kattunger) kan være litt redusert i en dag eller to etter vaksinen. Om dette ikke går over eller om katten skulle bli dårlig må du kontakte oss.
Drektige og diegivende katter bør ikke vaksineres, vi anbefaler heller at hunnkatten vaksineres før paring, da vil kattungene få beskyttelse gjennom råmelken mor.
Bestill time
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time til din hund? Ta kontakt så hjelper vi deg.